Актуални цветове пролет 2023

Институтът по цветовете към Pantone обяви кои ще са най-актуалните пролетни цветове за следващия сезон според модните ревюта на дизайнерите. Специално за Европа, най-голямо влияние оказва Лондонската седмица на модата (London Fashion Week).

Пролетта и лятото на 2023 г. вече можем да се насладим на новите динамични цветови гами и комбинации.
В тази публикация ще разледаме 3 от предложенията за пролет лято, както и идеи за тяхното съчетаване.

Цвят пролет 2023 е Viva Magenta

Пролетен цвят номер 1 на 2023 – Viva Magenta е дълбок червен нюанс със студена нотка и изискано излъчване. За цялостна стилизация е определено по-подходящ за дами с по-ярка външност. Такива, които притежават естествена дълбочина, контраст и по-хладна външност като Дълбока и Ярка Зима. Студените Зими също го понасят добре, стига да имат достатъчна дълбочина . Костюми, рокли, ризи в този цвят ще подчертават уникалното излъчване на тъмнокоси дами със силен контраст между коса, кожа и очи и хладна по нюанс кожа. Те могат да го носят спокойно близо до лицето и в по-голяма площ като костюми, палта, сака и рокли в този цвят.

На дами с по-деликатно излъчване като Светла и Топла Пролет или Приглушена и Топла Есен препоръчвам да носят красивата магента в детайли и аксесоари или далеч от лицето. Разбира се, комбинирайки го с цвят, който подчертава външността им, особено ако са по-топли като излъчване. Както и с неутрални и светли цветове, които ще намалят контраста във визията. Спокойно може да го изберете като бижу, колан или малка чанта, разбира се, съчетавайки го с цвят от палитрата ви, с който хармонира красиво. Дамите с хладно излъчване могат да съчетаят красивата магента с графит, гълъбово сиво, синьо, светлите му нюанси, студено розово, лилаво и др. При топлите дами трябва да се внимава, защото опасността да се бие с топъл цвят е голяма. Но примерно с шампанско, кремаво, пепел от рози, цвят деним, топло сиво и таупе, комбинацията ще е органична. Интересни и смели съчетания могат да се получат с дълбок оранж, керемида и охра.

Пролетен цвят – Райска ябълка

 Цветът е с деликатни, топли нюанси и ще радва дамите с деликатна и топла външност. Дами със светло руси коси, кестеняви с топли оттенъци, особено тези с цветотип Топла Пролет и Топла Есен. Този нюанс е топъл, но не е толкова сладникав като розовото. От друга страна не е толкова натрапчив и силен като оранжа. Разбира се могат да го носят и дами с по-хладна кожа и тъмна коса, но винаги трябва да добавят по-тъмен или студен цвят, за да нагодят контрастта, температурата и дълбочината си. Носен близо до лицето от жени с крайно студена кожа, може да предизвика прижълтяване, затова трябва да се внимава. Но за панталон или аксесоар, цветът ще стои свежо и модерно.

Защо не за брошка, баретка или детайл към сакото ви? Прекрасно се съчетава също с почти всички топли цветове като охра, жълто, оранж, топло зелено, както и неутрални като бяло, кремаво, беж, камел. Тежки са комбинациите с черно, тъмен графит и тъмно синьо, затова се спирайте на по-нежни и деликатни палитри. Цветът стои удивително в монохромна гама, защото не е натрапчив.

Тукан от Андите /Andean Taucan/ е третият модерен пролетен цвят

Третият цвят от палитрата за пролетта, който искам да ви предложа, е с екзотичното име Тукан от Андите/Andean Taucan. Наречен е на известната птица тукан с голям клюн. Тази година отново виждаме зелен цвят в палитрата, но не толкова интензивен и ярък като миналата. Сравнително топъл, но малко по-неутрален от титанита, който също излезе на мода тази година. Цветът е прекрасен за дами с цветотип Ярка и Топла Пролет.

Дами Топла Есен също биха могли да заложат на него, но с внимание заради яркостта му. За останалите цветотипи той  трябва да се обиграва допълнително или да се носи в по-различен нюанс. Опасността тук е да превземе визията и лицето да се загуби на фона на яркостта, която носи. Дами с крайно студена кожа като Студено Лято и Зима трябва да избягват цвета близо до лицето. Той може да им придаде нездрав вид. Но примерно като акцентна чанта върху монохромна или ахроматична визия, би стоял прекрасно. Останалите цветотипи могат да го адаптират внимателно, наблюдавайки как се отразява на кожата на лицето им. Топлите и ярки дами по-лесно ще го внедрят в гардероба си от примерно дами с цветотип Лято. Защото  цветът трудно би се вписал в палитрата им, ако в гардероба им преобладават студени цветове.

Дизайнерите го предлагат активно тази година в цялостен аутфит на костюм, манта и рокли. Или в комбинация с бяло, беж, шампанско и слънчево жълто, както и цялата гама на неговите нюанси. Комбинирането му със светли неутрални цветове го успокоява и прави по-лесно адаптивен в комплекти.

Пролетни съчетания с тези 3 цвята

Тенденцията да носим черно от глава до пети най-сетне приключи, за да бъде заменена от ярките и свежи комбинации на забавни и наситени цветове и техните пъстри нюанси. А ако някога сте искали наистина да се забавлявате с по-смелото съчетаване на ярки и различни цветовете, то знайте, че 2023-та е точното време да направите тъкмо това!

Готови ли сте да освежите гардероба си с тези три цвята, които ще доминират модните подиуми и колекциите на любимите ни марки през 2023-та?

Ако цветовите съчетания които носите са ви омръзнали или са ви скучни.

Ако не знаете как да съчетавате точните цветове за вас, цветовете в които ще сияете и ще се чувствате различна и красива.

Какви ще са ползите от програмата Цветови анализ?

Ако искате да внедрите нови нюанси, но не знаете как, програмата Цветови анализ е точно за вас.

Като имиджмейкър и стилист с опит и квалификация съм помогнала на много жени да се почувстват уверени в комбинациите, които правят, както в ежедневието, така и за повод.

Уникалното на програмата е това, че ви давам над 20 нагледни комбинации за вашата външност, готови да бъдат адаптирани и използвани в гардероба ви на момента. И най-вече атрактивни неутрални цветове, с които да съчетавате цялата палитра в гардероба си. Какъв цвят връхна дреха да изберете, така, че да отива както на вас, така и на всички дрехи в гардероба ви, едновременно с това да е интересен и модерен. Ако сте дама, която не обича да сменя чантите си всеки ден, моята задача е да ви предложа този цвят чанта/ обувки, който ще се съчетава с всички цветове в гардероба ви. Креативно, лесно и приложимо на момента.

Правите Цветовия анализ веднъж и се ползвате от плодовете му цял живот.

Моята цел е да ви обясня параметрите за цветовете, които са ваши, за да пазарувате с един замах. Без повече грешки, лутане и съмнения да избирате точния цвят и да го комбинирате лесно и хармонично.
Цветовият анализ може да преобърне представите ви за себе си и за начина по който винаги сте искала да изглеждате. Лесно, бързо и за минутки да се обличате сутрин и винаги да изглеждате неотразима и сияйна всеки ден.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!