Ако отваряйки гардероба си, виждате предимно сиви, черни и тъмни тонове, спокойно, не сте сами. Или ако в гардероба ви преобладават цветови съчетания, които са скучни и безлични или не дружат, това означава, че имате нужда от помощ.

Нормално е, че доста хора изпитват затруднения в съчетаването на различни цветове. Всеки цвят има свой параметър и съчетанието му с друг зависи от това дали познаваме тези параметри. И наистина трябва да имаме знания и тренирано око, за да правим красиви, сочни и хармонични съчетания. Но имам добра новина за вас – зад палитрата от цветове стои цяла наука и, ако имате необходимите знания, ще се справите отлично.

Основни правила за комбинацията на цветовете

Има лесни правила, които може да приложите в цветовите съчетания така че визията ви да е не само стилна, но и цветово издържана и красива.

Първо искам да уточним, че няма цвят който да не отива на всеки, но има нюанси на цветовете, които не са наши. Това е така, защото всеки цвят има три параметъра – дълбочина, температура и яркост. И какви цветове ви отиват зависи от това дали познавате собствените си цветови параметри, които са отново същите.

Първото, което правя, е да определя цветовите параметри на моите клиентки и след това да им покажа как да приложат това правило за себе си. Така ще откриват лесно на щендерите своите нюанси на цветове. Целта ми е не само да им дам палитра от цветове, които са техните. Моята цел е да ги науча как сами да познават дали даден цвят е подходящ за тях, когато го видят в магазина. И най-вече как да направят красиви и стилни цветови съчетания във визията си, защото всички ние реагираме положително на цветовите комбинации, които внушават хармония.

Цветното колело – незаменим инструмент при избор на цветови съчетания

Тук няма да влизам в дълбочина, но ще споделя, че в помощ на това идва цветовия кръг на Итън. Цветното колело е илюстративна диаграма разделено на 12 основни секции. Те показват 12 цвята около кръг, използвани за представяне на връзката на всеки цвят един към друг.

Създаването на красиви цветови комбинации е лесно, ако използвате някоя от изпитаните цветови комбинации. Но преди да преминем към тях, искам да си поговорим за параметрите на цветовете, които както споменах вече са три.

Дълбочина на цвета

Дълбочината на цвета се определя от това колко черен пигмент е добавен към него и колкото повече, толкова по-дълбок става той. Затова тъмните цветове отиват на дами, които по природа са надарени с естествена дълбочина в цветотипа си, като Тъмна Зима или Тъмна есен. По-светлите на светли по природа жени. Но тук разковничето е как да правим цветови съчетания между тях.

Яркост на цвета

Вторият параметър е яркост/приглушеност на цвета. От нашата уникална комбинация на коса, кожа и очи зависи колко яркост в цвета може да понесем. Може пък да ни отиват по-приглушени нюанси. Тук се намесва разбира се и стойностният контраст, който за всеки е индивидуален по скалата от 1 до 10.

Температура на цвета

Температурата на цвета определя дали той е топъл или студен. Всеки цвят може да бъде в по-топъл или по-студен нюанс. Затова е важно да определим какъв е подтона на кожата ни, за да разберем дали ни отиват по-топли или по-студени цветове.

Определяне на подтона на кожата – практически съвет

Като цяло има три типа подтон на кожата: топъл, студен и неутрален. Ако имате топъл нюанс, кожата ви ще бъде прасковена, жълтеникава или златиста. Ако имате хладен нюанс, кожата ви може да бъде с розов, червен или син подтон. При неутралния нюанс кожата  може да има комбинация от тези цветове. Но понякога е доста трудно сам човек да си го определи.

Като цяло подтонът е добре да се определи от специалист. Разбира се и сами може да си направите тест със бели или жълти метали или сребристи или златисти дрепове. Тези, чиято кожа реагира по-добре на бели метали и сребро са със студен подтон. Тези, които реагират на жълти метали са по-топъл подтон. Но имайте предвид, че голям процент от хората са неутрални към хладни или неутрални към топли, което допълнително усложнява нещата.

Друг важен момент е, че всеки човек може да понесе на себе си различен брой цветове. Има хора, които са силно контрастни и понасят само два цвята, има такива, които могат да понесат до 4-5 различни цвята или в нюанси. Един добър специалист по цветови анализ ще ви даде правилните насоки в тази посока, за да знаете как да съчетавате за цветовете за себе си. Схемите са доста повече, но аз ще се спра на тези четири за начало.

Как да постигнем най-хармоничните цветови съчетания

  Комплементарна комбинация

Допълващите се цветове (известни още като контрастиращи) се намират един срещу друг в кръга на Итън. Комбинацията от тях създава ярък и енергизиращ ефект, особено когато са максимално наситени, защото са максимално цветово контрастни. 

комплементарна комбинация

Разделно допълваща комбинация

При нея взимате един основен цвят и два допълващи се (става дума за цветовете, които се намират отстрани на основния, но са разположени на отсрещната страна на кръга). Ефектът, който се създава тук, е също толкова контрастиращ, колкото и в предходната схема. Но е с една идея по-малко интензивен. Ако не сте сигурни, че коплементарната схема ви допада, използвайте тази.

Ахроматична комбинация

Тази комбинация се основава на използването на неутрални или ахроматични цветове. Те могат да се допълват и да се комбинират добре с други нюанси на гамата. Тези цветове са в перфектна хармония с всеки акцентен цвят, който може да акцентирате чрез цветни обувки, чанта, шал или бижута.

Триада

Триадата е комбинация от три цвята, които са равностоящи един спрямо друг в кръга. Тя предоставя контрастен ефект, но същевременно запазва „хармонията“. Подобна композиция изглежда жизнена дори тогава, когато използвате бледи и ненаситени цветове, но е също твърде ярка за цялостна визия.

Аналогова комбинация

Това е комбинация от 2-5 (в идеалния случай 2-3) цвят, които се намират един до друг в кръга. Тя създава успокояващо и привлекателно впечатление, но също си има своите специфики на използване.

Монохром

Това е хармоничен преход на различни нюанси на един и същ цвят и е особено стилен, когато се използва с умение. Тук тънкостта е да се съобразяваме с параметрите на цвета и да не използваме биещи се по между си негови нюанси като температура.

Програмата Цветови анализ е истинско чудо за работещата и заета жена, която иска да изглежда винаги красиво облечена и уверена. Цветовият анализ може да преобърне представите ти за себе си и за начина по който винаги си искала да изглеждаш и как да те възприемат околните. Лесно, бързо и за минутки да се обличаш сутрин и винаги да изглеждаш неотразима и сияйна, дори да си недоспала и уморена.

След него дамите споделят, че не само пазаруват бързо и качествено, сканирайки с един поглед в магазините кои са техните цветове, но и по-лесно ги съчетават креативно. Благодарение на готовите идеи, които давам в тренажора за цветове, следвайки ги успяват да създадат хармонични и красиви цветови комбинации за които не им е хрумвало преди. И най-важното, винаги се чувстват уверени, че изглеждат по най-добрия начин за всеки повод и в ежедневието.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!