Днес, когато хората са толкова обърнати към удобството и комфорта в дрехата, ми се иска да си поговорим за стила Бизнес Кежуъл (Business Casual). Той е интересно съчетание между класиката и натуралния стил, изразен в по-удобен вид обувки или по-небрежна блуза.

Този стил се отличава с удобни, но качествени и по-скъпи материи, елегантна, модерна и удобна кройка, както и сдържана цветова палитра. Този стил няма да подхожда на тези, които имат строг бизнес дрескод на работното място, но пък е чудесен за дами, които искат да изглеждат сдържано, професионално, но и креативно.

Наричат го още стил на свободните петъци, когато човек се отпуска и се подготвя за уикенда. Прекрасно звучи, нали? Фиксира края на работната седмица и ни подготвя за уикенда.

Но да се възприема като отсъствие на стил въобще, е напълно погрешно. На мен ми беше любим когато работех в офис. Наричат го още и свободен дрес код, който се възприема в повечето офиси сега. Любим е на тези, които могат да си го позволят, поради удобството и комфорта, който носи.

Бизнес ежедневният стил или Бизнес Кежуъл е просто по-спокойна версия на офис дрес кода. С други думи, това е неформален бизнес стил, комбинация от класически офис облекла с небрежен стил. Използва се в офиси, където няма строг дрес код, малки бизнеси и свободни професии, но в зависимост от дейността и естеството на работа.

За разлика от класиката, където доминират сиво-сини и бежови комбинации, тук са допустими експерименти с по-ярки нюанси, но без неонови и крещящи цветове. Неговото основно правило е добри материи, стилна кройка, удобство и комфорт.

Какво може да комбинирате в небрежния бизнес стил?

По-креативни, но не съвсем официални костюми (пола и сако, сако и панталон) са точният избор. Добре е да са едноцветни, в приглушен цвят или в деликатно райе. 

Блуза, топ или риза с лаконична кройка, удобна, евентуално сдържан оверсайз. 

По отношение на тъканите, не препоръчвам евтино трико и ликра. Материите трябва да са с високо качество, без блясък и крещящи щампи.

Поли със средна дължина и миди, прави, А силует, плисирани със сдържана кройка.

Панталоните трябва да са удобни и стилни – прави или леко скъсени, по-тесни с ръб или свободни и дълги тип палацо, леко разширяващи се надолу или модел кюлот. 

Ако фирмата няма строги правила, тогава дънките също могат да бъдат включени в бизнес кежуъл стила. Добре е обаче да са с базова права кройка, без накъсвания, изтърквания и високо качество.

Роклите са чудесна база за този стил, особено ако сте жена с психотип Романтик. Това могат да бъдат класически прави модели, А силует или деликатно разкроени, с подходяща дължина (до коляното и малко под него). Добре е да са от плътни материи, без прозрачност и твърде фриволни елементи. 

Съветвам единият елемент – отгоре или отдолу да бъде класически, а вторият – ежедневен, за да се създаде необходимия баланс в съчетанието.

Добрата новина е, че винаги може да се обърнете към специалист – имидж консултант , който да ви помогне в изграждането на умен и функционален гардероб в този стил.

Ако искате да изглеждате модерно, в същото време сдържано и с вкус, опитайте следните визии.

 • прав панталон или пола с топ или риза, съчетани с равни обувки, лофери, дербита и др;⠀
 • класическо сако с лежерна блуза, панталон и удобни балетки; ⠀
 • трикотаж: джъмпери, пуловери, поло блузи с прави дънки или палацо панталон; ⠀
 • може да добавите по-раздвижени аксесоари: колани, бижута. Тук може да екпериментирате;⠀
 • топове, комбинирани с жилетки, якета, дънки съчетани с кожен колан и лофери;
 • рокля-риза със сако и равни базови обувки;
 • ако искате по-романтична и женствена визия, пробвайте разкроена пола от кожа или велур, съчетана с обемен пуловер с колан на талията и стилни боти.
 • за студения сезон са подходящи класически стилни палта, както и кожени якета с дискретна кройка. В офиса е по-добре да се обличате според принципа на наслояване, например риза с дълги ръкави, сако или пуловер, панталон или пола със средна дължина.

Няколко тайни от имиджмейкър за създаването на правилен бизнес кежуъл стил:

 • Естествени и качествени материи;
 • Спокойни основни нюанси, без ярки и крещящи цветове, пищни щампи и принтове. Използването на ярки тонове е допустимо само като акцент или деликатен аксесоар. Цветовият анализ , направен от професионален имидж консултант, би ви помогнал много по отношение на личната ви цветова палитра;
 • Полите и роклите е добре да са с дължина, не е по-къса от коляното;
 • Не се препоръчва дълбоко и провокативно деколте, както и прозрачни и полупрозрачни тъкани;
 • Не е удачно дрехите да са тесни и впити по тялото;
 • Използването на качествени аксесоари надгражда стила: качествена чанта от естествена кожа, базов колан в сдържан цвят от вашата цветова палитра, обувки от естествена кожа на удобен ток;

В заключение, този стил е за жени с непринудена елегантност, които искат да изглеждат професионално и да внушават доверие. Той е идеален за офиса, за бизнес обяд, за разходка с приятелки, а в някои случаи и за среща. Той съчетава на пръв поглед концепциите, които са несъвместими: излизане от нормите на бизнес имиджа и съчетаването му с безгрижната лекота и несравнимия комфорт на ежедневието. Комбинацията от тези елементи ви позволява по-пълно да изразите своята индивидуалност, пренебрегвайки скучните правила на класическия дрес код на офиса.

Професионалната и лична реализация на съвременния човек все повече зависи от визията и самочувствието, с които се представя пред света. С мен, вашият Личен Стилист, можете да си подарите нов имидж и усещане за индивидуалност.

Това е бизнес кежуъл стилът накратко! Какво мислите за него? Споделете ми в коментар!

Ако имате нужда от промяна и сте готови да промените начина, по който се чувствате,  изглеждате пред света и себе си и пазарувате, аз съм готова да ви помогна да го осъществите!

Всички услуги свързани с личния стайлинг се осъществяват и онлайн, чрез консултация по време на видео връзка във вайбър, месинджър или зум. Очаквам ви!

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!