Пазаруването винаги е било предизвикателство почти за всяка жена и всяка от нас е правила емоционални покупки.

Но след като вече сме се прибрали у дома със своите нови дрехи, идва време за равносметка на похарченото. Понякога се изненадваме да разберем, че сме спестили пари, но друг път си задаваме въпроса „Е, за какво похарчих толкова много?“.

По време на разпродажба полудяваме и не винаги вземаме правилните решения. В повечето случаи хората купуват на промоция, защото си мислят, че пестят пари, но всъщност се случва точно обратното. Хвърляте ги за дрехи, които не харесвате толкова много, но идеята за изгодна оферта силно надделява над реалните потребности и накрая се оказвате с дрехи, които никога не обличате. Ако това е вашият случай, тогава имате спешна нужда от промяна на навиците.

Импулсивният разход се прави, когато купувате нещо, което изобщо не ви трябва, а в повечето случаи дори не го искате, и в резултат на това след покупката се чувствате подтиснати, разочаровани и дори нещастни.

Ето ги и моите 5 съвета към вас как да не правите емоционални покупки, които споделям от опита си на имиджмейкър и стилен консултант.

  • Пазарувайте със списък;
  • Имайте ясна представа за цветовата логика на гардероба си;
  • Определете си бюджет;
  • Запитайте се дали бихте го купили ако не е на разпродажба;
  • Пазарувайте дрехи, които може да носите още сега.

Пазарувайте със списък, за да избегнете емоционални покупки

Идеята за функционален гардероб, в който всяка вещ е премислена и липсват емоционални покупки, е много важна. Много често преди излизах на шопинг, само за да си купя нещо красиво, което да ме грабне. НО… това красиво нещо след това се оказваше несъчетаемо с нищо от гардероба ми и това съкровище често стои там необличано и чакащо да си намери своята половинка. Тръгвайте на лов за находки само ако знаете, че тази вещ ви трябва и ще повиши възможностите за комбинации в гардероба ви. Примерно – сако с базова кройка в неутрален цвят, което ще подхожда с поне 3 блузи, 4 панталона или поли от гардероба ви. А не поредният еднотипен чифт дънки или тениска, които просто са намалени. За това много ще помогне услугата „Детокс на гардероба“, която дава ясна представа от какво имаме нужда в гардероба си.

Имайте ясна представа за цветовата и стилова логика в гардероба си и се придържайте към нея

Ако обожавате обувки с екстремно високи токчета, но няма къде да ги носите, съветът ми е да не се подлъгвате по тази си страст. Колкото и да са намалени, определено ще стоят в гардероба ви необути. Освен ако не ви поканят да минете по червения килим.

Придържайте се към цветовете на вашата палитра в гардероба и добавяйте внимателно нови нюанси в зависимост от гамата, която вече е в гардероба ви. Но нека всичко е предварително преценено като имате в предвид, че окото трудно помни нюанси. Казвам го като художник и човек, който работи с цветове отдавна. Затова ако искате панталон към красивата си блуза в екзотичен принт, по-добре я вземете със себе си докато пазарувате, защото трудно ще напаснете цвета без нея. Това е начинът да създадете функционален гардероб, в който всяка дреха ще прави поне още 3 съчетания с останалите.

Съвети за избягване на емоционалните покупки

Оставете дебитните и кредитните карти вкъщи и си определете бюджет за пазаруване

Пазаруването на разпродажба с дебитна или кредитна карта може да доведе до лесна загуба на представа колко парички сме похарчили… Предсавете си, че обикаляте от магазин на магазин и във всеки откривате находка. В единия уникално сако, намалено на 50%. В другия – супер як копринен топ, а в третия дънки, на които не може да устоите. Съгласна съм, че ако точно това са дрехите, които са липсвали в гардероба ви, е супер голям късмет. В повечето случаи това е просто емоционален изблик, а може би нужда от доза допамин, за да си вдигнем настроението. И без да усетите сте изхарчили стабилна сума, която е бюджетът за целия ви месец. Затова си сложете бюджет за пазаруване като вземете точно толкова пари, колкото си позволявате да изхарчите. Също съветвам ако сте взели заплата и отивате да пазарувате на намаления, бъдете много внимателни като залагате на максимата „Евтино е, ще го купя и после ще мисля с какво да го нося!“.

Запитайте се „Бих ли го купила ако не беше на разпродажба?“

Ако отговорът е НЕ, тогава недейте! И наистина бъдете честни със себе си. Защото много често разочарованието от лошото качество остава много по-дълго от радостта от ниската цена. Звучи клиширано, но е вярно. Ниската цена много често струва скъпо. Скъпо не само като похарчени пари, а и като похабени нерви и изгубено време. Не се поддавайте на импулса да си купите нещо ново, защото примерно дрехите в гардероба са ви до болка омръзнали.

Купувайте дрехи, които може да носите тук и сега, а не “след като ослабна или преправя малко”

Дреха, която е тесновата с тенденция да отслабнете и да я носите, не е решение. Или пък твърде къса, а може би не ви стои толкова добре, но все пак си заслужава цената. Запомнете, че вие не ходите с цената на гърба си, а с удоволствието от дрехата. Иначе рискувате тя да стои в гардероба ви, чакайки по-добри времена, а вие да трупате вина от грешно направен избор. Затова ви давам и още един бонус съвет. Изчакайте едно денонощие преди да купите дрехата. Направете си снимка с нея, усетете я и ако все още я искате, купете я.

Затова съветвам моите клиентки, че когато познават добре себе си, какво им отива и имат планиран гардероб, дори емоционалните покупки могат да бъдат осъзнати и направени с разбиране. В тази връзка може да ползвате услугата „Шопинг със стилист“ и пазаруването да се превърне в забавно изживяване, при което вашият личен стилист избира артикули специално за вас от подбрани бутици или онлайн магазини. Често цената за услугата излиза много по-ниска от регулярното харчене на неподходящи дрехи.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!