Замисляли ли сте се, че дрехите са нещо изключително интимно? Те са като втората ни кожа – обгръщат ни. Предпазват ни, носят ни комфорт и наслада. Облеклото отдавна е загубило първичната си функция – да ни скрие и да ни топли. 
Най-важното, което трябва да знаете за процеса по изграждане на личен стил е, че човек винаги подхожда към себе си субективно. Той или преувеличава недостатъците си, или ги неглижира. Често не осъзнава ясно кои са предимствата му и как да ги подчертае.

Подходящи дрехи според формата на тялото

Човешката фигура е като архитектурно творение – ако знаеш как да го построиш правилно, ще изглежда чудесно, ако не– никога няма да имаш резултата, който търсиш. Лошата новина е, че всяка фигура, дори и най-перфектната може да бъде обезформена с неправилно облекло. А добрата е, че ако познаваме перфектно себе си може да сътворим чудеса. Познавайки до съвършенство законите на стила, които работят за нашето тяло и за нашия характер, можем да създадем съвършено красива визия.

Независимо колко сте умни, гениални и необикновени, хората ви възприемат чрез детайлите на вашата визия, която задава цялостното впечатление за вас. Защото и най-прекрасната стока няма да бъде продадена, ако няма подходящ дизайн с който да привлече клиенти.
Обикновено преди да се консултират за стила си, моите клиентки споделят, че се усещат безлично и скучно в облеклото си. Те искат да бъдат забележими, ярки и красиви. Търсят дрехи, които да ги одухотворяват, озаряват и радват.

Личният стил няма за самоцел просто да скрие това, което не харесвате в себе си. Той не робува на вашите страхове и не е посветен само на това да изглеждаме по-слаби, по-високи или с по-пищен бюст. Целта му е да ви направи повече себе си, да ви помогне да покажеш истинското си лице и да събуди живота във вас. Целта му е да засили присъствието ви, харизмата ви, като добавим необходимите елементи и детайли с които да заявите себе си такива, каквито искате да ви виждат другите.
Личният стил трябва да ви направи забележими първо за самите вас, да ви позволи да се харесвате и да се влюбите в жената, която винаги сте искали да бъдете. Но за да се случи това вие трябва перфектно да познавате своите себе си и своите Психотипи.

Подходящи дрехи според формата

Елементи на стила според твоя психотип

Психотиповете са проявлението на характера на човека в избора на всеки от инструментите на стила, които правятс образа интересен и стилен. Това са кройка, форма, обеми, цвят, принт, текстура на тъканите, аксесоари, макиаж, прическа. И ако умеете да боравите виртуозно с тях, съблюдавайки личните си предпочитания и отчитайки особеностите на фигурата, винаги ще бъдете в печелившата страна.

Да ви дам един забавен пример. Да речем, че носим в себе си 3 психотипа и леко водещ е Драма, но имаме също силен Класик и Естественик. Тогава се случва следното. Купуваме дреха повлияни емоционално от водещата Драма. Но ако не сме се съобразили с другите си психотипи, които ни влияят силно в стила, ние не носим тази дреха. Драмата казва: „Толкова ми харесва тази блуза, прави ме стройна, секси и неотразима.“ Класикът й отговаря:“Чудесно, а къде ще я носиш? Имаш ли повод? Сякаш всеки ден си на червения килим!“ Естественикът пък казва: „Виж само каква неприятна материя е! Изкуствена и дразни тялото, ще я облечеш веднъж и ще я захвърлиш в гардероба.“ И ако не се съобразим с всички тях, тогава просто не обличаме дрехата, защото не ни е удобна или просто няма къде да я облечем. Но проблемът е, че всички ние пазаруваме емоционално, а не рационално. За да го направим трябва много ясно и категорично да познаваме себе си.

Постоянно водим такива диалози в главите си и когато не се съобразим с всички психотипи, които присъстват в нашия характер, ние купуваме дрехи и после стоят и трупат вина и раздразнения в гардероба ни. И отново обличаме старите и удобни дрехи и нямаме нищо за обличане.

Анализът на фигурата пък е онази част от личния ви стил, която ще ви помогне да добиете ясна представа за себе си.

 

елемнти на стила

Как чрез дрехите да подчертаем фигурата?

Правилно разположената талия и поставяне на хоризонтали и вертикали там където е нужно за да коригирате фигурата си. Всичко това позволява да прикриете тези части, които не ви харесват, но пък да дадете фокус на онези, които са вашите силни страни. Моето наблюдение е, че хората неглижират това как и къде да разположат акцентите си. Защото най-важното правило е: „Не акцентирай това, което не искаш да бъде забелязано.“ Често купуваме блуза без да забележим, че ярък акцент е разположен точно върху коремчето, което искаме да прикрием. Или пък, че джобовете на панталона създават странен хоризонтал точно върху понаедрял ханш и вместо да го скрият, го подчертава още повет.

 

Какви са способите за корекция на фигурата?

Едно от най-важните правила във фигурата е да отчетем къде да разположим нашата талия. Средна, висока или ниска – това зависи от типа фигура. Ако сложим две отвесни линии отстрани на тялото, за да изглеждаме хармонично то, трябва горната и долната част на тялото да са оптически равни. А често това не е така в тялото, често преобладава или широк ханш или широки рамене. Т.с най-издадените части във фигурата са раменете и ханша. Ако създадем така образа си с помощта на дрехата, че раменете и ханша да изглеждат равни, тогава фигурата изглежда женствено и хармонично. Но ако нарушим тази пропорция отново с дрехата, дори и да имаме прекрасно тяло, окото възприема фигурата като нехармонична. Защото окото е много сложен орган, който трудно можеш да излъжеш, ако не познаваш тези закономерности.

 

Как да подчертаем фигурата?

  • При жени с ниско разположени бедрени кости;
  • При жени с висока бедрена кост.

Какви дрехи да носят жени с ниско разположени бедрени кости?

Примерно купувате слим дънки с ниска талия, но вашата фигура е ниско разположени бедрени кости. Това автоматично скъсява краката ви. Удължава торса и прави тежка долната част на тялото, акцентирайки върху бедрата и дупето, особено и ако кройката го подчертава. Слагате веднага дълга блуза за да го скриете. Но вместо това създавате хоризонтал на най-широката част от ханша си и ефектът става обратен. Окото ведната е привлечено от този хоризонтал и отчита: Широк и едър ханш и вие сте изпортили фигурата си, което ви депресира допълнително.

Какви дрехи да носят жени с висока бедрена кост?

Ако пък жена в много висока бедрена кост и едър ханш облече панталон с висока талия, става обратното. Краката стават неестествено дълги, торсът твърде къс и непропорционален. Ханшът изпъква и излиза на преден план, особено ако рамените са по-тесни и слаби. Намествайки талията на мястото където трябва да бъде, уравновесявайки раменете с правилна кройка блузи, връщаме пропорцията и прибираме ханша, който вече стои хармонично.

Както казах, ние сме като архитектурни сгради и всеки елемент в дрехата създава някакви линии, дори без да го съзнаваме. Първото, което се вижда в образа това са хоризонталните и вертикалните линии. Затова е важно да разберем как работят тези линии в облеклото и как ще ни помогнат да коригираме фигурата си. Вертикалните линии работят прекрасно когато искаме да коригираме пълна фигура за да изглеждаме по-високи и слаби. Но трябва да внимаваме и за хоризонталите, тъй като няма как да избягаме от тях. Те пък скъсяват и разширяват фигурата и ни правят по-пълни. Но ако знаем къде да разположим правилно тези хоризонтали, за да работят в наша полза, заедно с добавяне на правилни вертикали, ще получим чудесни пропорции и хармонична визия. Ако сте дама с едър ханш и тесни рамене, поставяйки правилни хоризонтали. Това може да се постигне с помощта на подходяща кройка на ръкави, подплънки и др в областта на раменете. С вертикали в областта на ханша, можем чудесно да уравновесим пропорциите. 

 

Важно е да се научим как да се обличаме стилно

Нека да разгледаме най-общо как се създават линиите в дрехата:

  • Как се създават хоризонтални линии в дрехите;
  • Как се създават вертикални линии в дрехите.

Линии в дрехата – Ходизонтали

Хоризонтали създават подгъвания на панталони, наличие на джобове, прави деколтета, каре и хоризонатално райе в принта. Също така още плетен край на блузите, коланите, пагони и елементи по дрехата. Може да използвате хоризонтално разположени картинки, всеки край на дрехата, особено ако е в по-ярък цвят и т.н. Затова колкото повече дрехи наслояваме, полкова повече хоризонтали създаваме.

Линии в дрехата – Вертикали

Вертикали създават панталоните, особено ако са с ръбове, дълги поли, асиметрични кройки, вертикално райе и вертикално разположени принтове, остри деколтета, дълги шалове, дълги колиета, висулки, откопчани палта, сака и връхни дрехи, копчета, вертикални шевове и кантове и т.н.

Но нещата не са толкова прости и еднозначни. Например избирайки райе в панталон, вие решавате, че ще изглеждате по-слаба. Но ако това райе е широко и силно контрастно, то ще има обратен ефект и може да разшири ханша ви, вместо да го направи по-тесен. Има хиляди дребни детайли и особености с които трябва да се съобразим и да преценим. Защото няма две еднакви фигури, всяка фигура си има свои особености с които персонално трябва да се съобразим. Дори и най-перфектно изглеждащата!как да се обличаме стилно

Как може да ви помогне експерт по имидж и стил?

Сигурно ви се вижда твърде сложно и трудоемко, но не е така. Ако сами не можете да се справите, на помощ идва експертът по имидж и стил, който съвсем обективно и обосновано може да ви помогне да се справите с това. Особено с напредване на годините, качване на килограми или след раждане, когато фигурата се е променила, сякаш се чувстваме безпомощни да се справим с промените, които са настъпили в тялото ни.

Но истината е, че с правилно око и вкус всяка фигура може да изглежда красиво и стилно. Виждала съм слаби жени с чудесни фигури, които изглеждат скучно и безвкусно. Но съм виждала и пищни жени с несъвършени фигури, след които се обръщам с възхищение. Защото са облечени със стил и вкус и са наслада за окото.

Какво е Личен стил и анализ на фигурата?

Ако се чувствате уморени и неудовлетворени от начина по който изглеждате, дрехите вече не ви радват и не ви изразяват. Ако всеки ден отваряте гардероба си и обличате едно и също, въпреки, че пращи от дрехи. Ако с промените на фигурата и възрастта сте се загубили в стила си и се обличате без никакво желание. Ако се чувствате сиви, скучни и безинтересни, има решение. Програмата Личен стил и анализ на фигурата може да е вашето решение. Чрез нея ще се почувствате отново щастливи и да почувствате радостта от обличането.

Както казва Рейчъл Зоуи „Стилът е начин да кажеш кой си без да говориш“. Особено когато човешките отношения са толкова бързи и динамични. Когато е наш личен избор, облеклото е много повече от себеизразяване. То може да трансформира невероятно много живота ни и да ни покаже пред света такива, каквите винаги сме искали да бъдем.

 

БОНУС: Електронна книжка за жената

ОСОБЕНOСТИ НА ФИГУРАТА И КОРЕКЦИЯ НА НЕДОСТАТЪЦИТЕ

Изтегли наръчник ,,Пътуване в стила“! Тази опознавателна книжка ще ти помогне да започнеш да разбираш себе си и своята външност по-добре и ще се научиш да работиш с нея.

 

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!