За съжаление лятото вече отива към своя край и е време да започнем подготовката на гардероба си за есента. Колкото и да обичаме топлите месеци, не можем да отречем, че именно есента е сезонът, в който да разгърнем своята креативност и въображение. Важно е обаче да подготвим разумно и внимателно гардероба си за есента, за да не купуваме излишни вещи, които няма да ни служат. По-скоро да го изградим опирайки се на ясна логика и система, за да бъде максимално комбинативен и работещ в наша полза.

В статията ще разгледам 7 лесни стъпки за създаване на есенен гардероб:

  1. Ревизия на летния гардероб;
  2. Оценка и организиране на есенните дрехи – кои носим и кои не;
  3. Разчистване на гардероба от дрехи, които не носим повече от година и половина -две;
  4. Оценка на нуждите ни и съставяне на списък за нови покупки;
  5. Преосмисляне на есенната цветова палитра;
  6. Определяне на базата в гардероба;
  7. Допълване на гардероба с нови попълнения.

 

Изградете есенен гардероб за заети хора: Следвайте тези стъпки!

 

Правим ревизия на летния гардероб, летните вещи пакетираме и прибираме. Оставяме само по-плътните и тези, които се адаптират към новия сезон и могат да създадат готови образи. Изваждаме всички есенни дрехи и започваме разбор, за да определим кои са подходящи за носене и кои не са. Премахваме тези, които са малки като размер и вече не ни стават, както и тези в графата „ще нося когато отслабна“. Отделяме вещи, които са повредени, скъсани и изхабени. Тези, които могат да се поправят, носим на шивач, останалите просто изхвърляме.

Тези, които не сме обличали нито веднъж през последните една – две години, оставяме настрана, за да оценим защо не носим. Важно е да преценим дали не ги обличаме, защото вече не ни харесват и не ни отиват или защото не са ни удобни. А може би няма с какво да ги съчетаем. Ако ви са малки и чакате да отслабнете, за да ги носите, четете нататък.

 

Ще нося когато отслабна

смяна на гардероба

Тези от графата „ще нося когато отслабна“ са най-коварни. Това са обикновено дрехи, които са по-скъпи, носят красиви спомени или са ни любими. За съжаление често това време не настъпва, но дори и да отслабнем модата се променя толкова бързо, че докато се обърнем, те са станали неактуални. Може би тогава и стилът ви ще е различен и ще искате да си купите нещо ново и модерно.

Идеята е да се избавим от такива вещи, защото носят фалшива илюзия за пълен гардероб и често заради тях трудно правим красиви съчетания. За тази цел подредете и организирайте внимателно вещите си, за да може после лесно да ги намирате.

Оценете, aнализирайте и планирайте: Пътят към перфектен есенен гардероб

 

Моят съвет е да отделите време за да снимате комплектите и след това да анализирате какво липсва в гардероба като спойка. Ако имате дрехи, които не си отиват с нищо от гардероба, но все още може да ги носите и ви харесват ги включете в персонален шопинг лист за подходяща база към тях.

Оценете нуждите си. Какви дрехи са необходими за вашия начин на живот и какви дрехи са ви удобни за носене в ежедневие. Каква е вашата сфера на заетост и за какви поводи са ви необходими дрехи. Оценете и температурния си комфорт, за да прецените какви връхни дрехи са ви необходими да купите, ако все още не сте набавили предния сезон. Дръжте под око модните тенденции, особено тези, които може веднага да имплементирате в стила и начина си на живот. Инспирации за модни сезонни промени може да откриете страниците ми в социалните мрежи.

Съвети за създаване на успешен есенен гардероб

Преосмислете цветовете в своя есенен гардероб. Грешка е гардеробът да се превръща в цветна феерия от ярки дрехи, които са трудно съчетаеми по между си или несъчетаем принт. В гардероба ви трябва да има ясна цветова логика, която се постига ако познавате ясно вашите лични най-подходящи неутрални цветове, които да служат за спойка с цветните. Не е задължително това да са ахромати като черно, сиво и бяло, нали!

Да не забравяме за базата! Тя трябва да е 60- 70% от гардероба, а останалите проценти са модните вещи със силно стилово присъствие. Това отново зависи от вашия психотип. Примерно една дама с водещ психотип Драма или Романтик има по-малко база в гардероба си от дама с водещ психотип Класик или Естественик. Качествено проработената и подбрана база е залог за успех в създаване на функционален и работещ гардероб. Преди шопинг анализирайте модните тенденции и такива, които са работещи за вас. Вкарвайте по един трендов цвят и го съобразете с цветовата си палитра в новия сезон. Огледайте внимателно кои са топ модни тенденции за есента и оценете доколко ще се впишат във вашия стил и заетост. Не е нужно да следвате сляпо модата през есента, но е добре да държите под око трендовете.

Организиране на гардероба и планиране на пазаруване на есенни дрехи

След като сме определили стила си според сферата на заетост и целите, пристъпваме към допълване на гардероба си с нови стилни дрехи за есенния си гардероб. За тази цел ни трябва краткосрочен и дългосрочен списък. Определяме приоритетите според бюджета си. Подхождайте внимателно, както вече казах, към трендовите вещи като осмислите има ли с какво да ги съчетаете. Важно е да прецените какви есенни дрехи за работа са ви необходими и да си ги набавите своевременно.

Много важна крачка е да организираме гардероба си така, че всички дрехи да са достъпни и видими на закачалките или рафтовете. Дрехи, които не попадат под погледа ви, най-вероятно не са съчетаеми с останалите. Не слагайте повече от 2 вещи на закачалка, защото остават неизползвани. Често се случва да забравим какво имаме в гардероба си като наличност. Трябва да имаме лесен достъп до всички есенни дрехи, за да бъдат 100% носими. Поддържайте гардероба си подреден и чист, редовно подреждайте дрехите си според вашата логика и удобство.

За да организирате гардероба и да създадете списък за успешно пазаруване на нови дрехи за есента, ще ви помогне моята програма Детокс на гардероба.

Магията на минимализма в гардероба: От неизползвани дрехи до функционален и красив есенен гардероб

Мои клиенти споделят, че често им се случва да ги питат как имат толкова малък гардероб, а постоянно са с различни визии. Именно в това е магията. Никакви излишни дрехи, торби и чували с неносени вещи, а само най-необходимото, но с максимални комбинации от наличните дрехи.

Ако фразата „Нямам какво да облека“ ти е до болка позната, то тази програма може да ти помогне да се избавиш веднъж завинаги от дрехите, които не носиш и да купиш само най-необходимото, което да добавим към гардероба си и той да стане функционален и красив. Понякога не знаем колко неподозирани комбинации се крият в гардероба ни. Освен това с лекота ще се избавиш от стари и неподходящи за теб дрехи. Ще имаш нови и креативни комбинации с наличните ти дрехи. Чрез специално направен за теб списък ще можеш да закупиш само най-необходимото. Така ще започнеш да правиш различни и креативни съчетания с любимите си дрехи и новите попълнения в гардероба.

Началото на твоята стилна трансформация започва с програмата Старт в промяната на стила. След като заедно изградим твоя есенен гардероб, вече няма да стоиш безпомощно сутрин или преди повод. Ще се обличаш за секунди, лесно и стилно за всеки повод! Програмата може да се ползва на живо и онлайн.

 

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!